Παλαιότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές σε πρώην ΤΕΒΕ και ΟΓΑ ανάλογα με το χρόνο ασφάλισής τους. Δηλαδή όσο περισσότερα χρόνια ήταν κάποιος στο επάγγελμα τόσο περισσότερα πλήρωνε. Αυτό δεν ήταν ακριβώς δίκαιο (αφού έφταναν οι παλιοί να πληρώνουν πολλά ανεξάρτητα αν πήγαινε καλά η δουλειά), αλλά τουλάχιστον εκείνες τις εποχές οι εισφορές ήταν ανταποδοτικές. Δηλαδή πλήρωνες πολλά, αλλά είχες κάποια κάλυψη και έπαιρνες και αντίστοιχη των εισφορών σύνταξη.

Με το νόμο Κατρούγκαλου, έγινε η εξής μεγάλη αλλαγή: οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέθηκαν με το δηλωθέν εισόδημα. Δηλαδή όσο πιο πολλά δηλώνει στην Εφορία κάποιος, τόσο υψηλότερη ασφαλιστική εισφορά πληρώνει. Έτσι το ασφαλιστικό έγινε ένα 2ο φορολογικό, και φτάσαμε να πληρώνουμε σε εφορία και ασφαλιστικό ταμείο το 60%-85% του εισοδήματός μας.  Αυτό ήταν άδικο διότι είτε πλήρωνε κάποιος 118ευρώ εισφορά είτε 650, θα έπαιρνε την ίδια σύνταξη και θα είχε την ίδια κάλυψη (κρίθηκε και αντισυνταγματικό).

Πρέπει να γίνει αντιληπτό δηλαδή ότι η χαμηλή εισφορά στον ΟΓΑ τα προηγούμενα 3 χρόνια δεν ήταν στάνταρ νούμερο για όλους. Ήταν χαμηλή για όσους δήλωναν εισόδημα μέχρι 10.000ευρώ.

Με το νέο ασφαλιστικό το ύψος των εισφορών αποσυνδέεται από το δηλωθέν εισόδημα. Ακόμα και αν υπάρξει μικρή αύξηση στην ονομαστική τιμή της εισφοράς, οι μειώσεις στο φόρο που έρχονται στα χαμηλά εισοδήματα, θα κάνουν τη “σούμα” της πληρωμής για την τσέπη πολύ μικρότερη από πριν. Επίσης οι εισφορές θα έχουν ανταποδοτικότητα.

Μόλις βγει επίσημα θα ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες. Σας προτείνω το εξής: Αντί να ακούτε/διαβάζετε τι γράφει και λέει ο καθένας κάντε το εξής απλό. Ρωτήστε ΜΟΝΟ τον λογιστή σας: “Με βάση τα εισοδήματά μου θα πληρώνω για Εφορία + ΟΓΑ περισσότερα ή λιγότερα;”. Να δούμε τι θα σας απαντήσει..