Το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών 2018 (2η Πρόσκληση) κλείνει ουσιαστικά τους επόμενους μήνες αφού τον προσεχή Νοέμβριο συμπληρώνονται 5 έτη από την ένταξη των δικαιούχων των Περιφερειών Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε τα απαραίτητα αποτελέσματα ελέγχου για το έτος 2022.

Κάνουμε αναφορά στο κλείσιμο ενός προγράμματος Νέων Αγροτών – και όχι μόνο στο άνοιγμά του – για τον εξής λόγο: Μόνο όταν ολοκληρώσουν επιτυχώς όλες τις υποχρεώσεις τους οι δικαιούχοι παίρνουν τα υπόλοιπα χρήματα. Αλλιώς απεντάσσονται και  επιστρέφουν με τόκο την πρώτη δόση που πήραν στην αρχή. Αυτό συμβαίνει συχνά δυστυχώς. Δηλαδή ένα εγχείρημα που ξεκινά με ελπίδες και ικανοποίηση (η είσπραξη των πρώτων χρημάτων) καταλήγει με μεγάλη οικονομική ζημιά.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος ξεκινά με τις συμβουλές του μελετητή-συμβούλου και επιτυγχάνονται με ευθύνη φυσικά του δικαιούχου.  Ο σύμβουλος οφείλει να παρακολουθεί στενά την πορεία του επιχειρηματικού σχεδίου και να ενημερώνει συχνά το δικαιούχο για τυχόν αποκλίσεις. Και στο τέλος πρέπει να γίνεται έλεγχος των τελικών υποχρεώσεων (στόχοι, άδειες λειτουργίας σταύλων κλπ).

Το γραφείο μας κλείνει και αυτό το πρόγραμμα με απόλυτη επιτυχία. Όλοι οι δικαιούχοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα  χάρη στις σωστές και έγκαιρες συμβουλές μας. Αυτό οφείλεται στην εμπειρία και τις γνώσεις μας  σε θέματα ΟΣΔΕ,  αδειών λειτουργίας κλπ.

 

*Με όλες τις καθυστερήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος που οφείλονται αποκλειστικά στο κράτος (προδημοσίευση, πρόσκληση, υποβολή, έγκριση, επιτόπιοι έλεγχοι και εξατομίκευση ΟΠΕΚΕΠΕ) η διάρκειά του έφτασε για πολλούς δικαιούχους τα 6 χρόνια (!). Πρόκειται για πολύ μεγάλη καθυστέρηση για ένα πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί σαν ευέλικτο χωρίς μακροχρόνιες υποχρεώσεις και που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μόλις τρία χρόνια. Αυτά τα προβλήματα των υπηρεσιών δυστυχώς επιβαρύνουν τους δικαιούχους αφού τα επιχειρηματικά τους σχέδια βγαίνουν εντελώς εκτός χρονοδιαγράμματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα του προγράμματος των Νέων Αγροτών – δηλαδή της ένταξης νέων ανθρώπων στο επάγγελμα και της ηλικιακής ανανέωσης του – ουσιαστικά να ακυρώνεται .